PRK behandeling (Photorefractive Keratectomy)

Een PRK behandeling gebeurt poliklinisch, is eenvoudiger en niet zo duur dan de Lasik methode.

Bij deze methode wordt het bovenste laagje van het hoornvlies geheel verwijderd. Hierna wordt met de laser de gewenste correctie uitgevoerd. Door de hitte van de ooglaser wordt dit weefsel verdampt. De chirurg weet hoeveel weefsel er verwijderd moet worden om de sterkte te corrigeren. Tijdens de behandeling die enkele minuten per oog duurt, voelt u niets van deze laserbehandeling. Met de PRK behandeling wordt één oog behandeld, enkele weken later volgt het tweede oog.

PRK laserbehandeling

Na de laserbehandeling worden oogdruppels of zalf in het oog aangebracht en wordt het oog afgedekt. De genezing duurt wel iets langer waardoor het resultaat meestal later zichtbaar is. Het oog kan één tot twee dagen na de laserbehandeling pijnlijk aanvoelen. Hiervoor krijgt u pijnstillers mee. Meestal is de oppervlakkige laag van het hoornvlies na twee tot drie dagen genezen. Het herstel van het zicht duurt langer: de eerste week is het zicht zelfs slechter dan voor de laserbehandeling omdat het bovenste laagje van het hoornvlies nog niet tot de juiste dikte is aangegroeid en het hoornvliesoppervlak nog niet helemaal glad is. De totale herstelfase kan 4 tot 6 maanden duren.

PRK behandelingr is geschikt voor bij- en verzienden met brilsterktes tussen +3.00 en -5.00 en voor een cilinderafwijking tot -3.00 dioptrie.

U dient ouder te zijn dan 18 jaar en niet ouder dan 65 jaar. Iedere kliniek hanteert zijn eigen leeftijdsgrenzen, de genoemde leeftijden verschillen dus per kliniek. De brilsterkte moet gedurende het laatste jaar stabiel zijn geweest.

Het verbeterde zicht wat u heeft na de laserbehandeling kunt u vergelijken met die van LASIK en LASEK. Het herstel van het zicht duurt wel iets langer. Maar meestal kunt u twee dagen na de laserbehandeling weer aan het werk.

Complicaties bij een PRK behandeling.

Net als bij alle operaties kunnen er complicaties optreden, in sommige gevallen zelfs met blijvende schade. Voor de laserbehandeling wordt dan ook een toestemmingsformulier ingevuld. De eventuele risico's worden tevoren altijd besproken. Maar dankzij de moderne technieken die vandaag de dag worden toegepast is de kans op complicaties erg klein. Maar de mogelijkheid bestaat dat er tijdens of na de PRK behandeling iets mis gaat of dat het resultaat achteraf niet aan uw verwachtingen voldoet.

Door het ontbreken van het bovenste laagje van het hoornvlies kan het oog gedurende enkele dagen na de laserbehandeling pijnlijk aanvoelen. Hiervoor krijgt u pijnstillers mee. Tijdens de herstelfase kan het oog "stroef" aanvoelen en kan er lichtschuwheid optreden, deze klachten kunnen met een gewone zonnebril en oogdruppels worden verminderd.

Wij hebben hier summiere uitleg gegeven over wat deze laserbehandeling inhoudt. Laserklinieken hebben hun eigen werkwijze en richtlijnen en die kunnen verschillen met wat op deze pagina staat vermeld. Raadpleeg dus altijd uw behandelend arts of kliniek indien u een

PRK behandeling overweegt.