Artisan implantaatlenzen

Artisan lenzen als vervanging van een bril of oogcorrectie door middel van een ooglaser behandeling

Dit type implantaat lens is één van de slechts 2 soorten die dit moment op de markt verkrijgbaar zijn. Deze lens heeft een behoorlijke scope waar binnen de lens geïmplanteerd kan worden. De lens kan gebruikt worden vanaf - 23,5 tot en met + 12 afwijking aan het oog maar alleen voor bijziendheid. Dit houdt in dat u dus veraf niet goed kunt zien maar dichtbij wel. De lenzen voor omgekeerde situaties worden op dit moment ontwikkeld en getest door verschillende farmaceutische bedrijven. De artisan lens kan uitkomst bieden voor vele brildragende mensen die bang zijn om een ooglasercorrectie te ondergaan.

Artisen lenzen

De productie van de Artisan lens

De lens wordt gemaakt van PMMA en is in vele lenssterkten verkrijgbaar. Voor sferische afwijkingen vanaf + 12 tot en met - 23.5 maar ook voor ogen met cilinder is de lens verkrijgbaar in verschillende sterkten variërend tussen -2.0 en -7.5. Een goed variërende lens die voor vele mensen geschikt is.

Wel of niet geschikt voor Artisan lenzen

Er wordt natuurlijk een eerst goed gekeken of u wel of niet geschikt bent voor de implementatie van dit type lenzen. Er is een hele criterialijst voor wanneer mensen niet in aanmerking komen, voor minder geschikte patienten maar ook voor mensen waar de lens wel voor geschikt is. Kunt u de onderstaande punten niet op uzelf herlijden dan is het raadzaam uw oogarts of huisarts te raadplegen voor advies. Wanneer bent u geschikt?

Het is in ieder geval verstandig om eerst een aantal tests te laten doen door uw huisarts of opticien. Met name deze laatsten kunnen binnen enkele minuten zien of u wel of niet geschikt bent voor de Artisan lens en zij zullen u hier goed over informeren.

Artisan lens vervangen

Om de één of andere reden zijn er nog steeds mensen die denken dat de implantaat lens ook vervangen moet worden net als een maand of daglens die u bij de opticien kan kopen. Dit is echter niet het geval. Als de implantaat lens goed geplaatst is en er treden verder geen complicaties op dat kunt u waarschijnlijk de rest van uw leven vooruit met deze Artisan implantaat lens.

De operatie en nabehandeling

Om u beter te informeren over de operatie die u moet ondergaan voor de implementatie van dit type lens beschrijven wij voor u hoe de operatie en de nazorg normaliter geregeld worden. Bij de operatie wordt het oog (let op 1 oog) over enkele milimeters geopend. Door deze opening kan de lens geplaatst worden. Deze wordt dan vastgezet op het regenboogvlies (iris) waar de lens met pootjes in wordt geklemd. De hoofdwond wordt daarna gesloten waarbij nog wijzigingen aan de cylinder kunnen plaatsvinden. In principe kan de operatie voor het plaatsen van een Artisan lens in 1 dag uitgevoerd worden en in de meeste gevallen onder narcose.

De nabehandeling is net zo belangrijk als een goeie voorbereiding en geslaagde operatie. De dag na de operatie zult u langs moeten komen voor een controle en wordt het verband verwijderd. Daarna dient u voor een periode van 3 weken ontstekingsremmende oogdruppels te gebruiken (dagelijks). Pas al blijkt dat alles succesvol is verlopen en naar tevredenheid is gedaan dan kan u 1-3 weken na de eerste operatie de operatie ondergaan voor uw andere oog (als dat nodig is). Dit gebeurd nooit tegelijk. In principe vinden de nacontroles plaats op 1 dag, 1 week, 3 en 6 maanden na de behandeling om alles goed in de gaten te houden en het resultaat goed te kunnen meten. Om goed resultaat te behalen is het ook belangrijk dat u niet in het oog gaat wrijven na de behandeling aangezien dit kan leiden tot een zwakker hoornvlies. Houdt ook rekening met het feit dat u even niet mag sporten of zware inspanningen mag leveren kort na de operatie. De nabehandeling van de Artisan implantaatlens is dus wel zo belangrijk.

Artisen lenzen

Risico's en mogelijke complicaties bij Artisen lens implementatie

Bij elke operatie zijn er bepaalde risico's waar rekening mee gehouden moeten worden en met complicaties die op kunnen treden. Bij deze manier van oogcorrectie is dat niet anders. Er zijn wel een aantal punten waar u rekening mee moet houden:

Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat u de eerste patient bent met een complicatie die nog niet eerder is voorgekomen. Wij hebben hierboven de meeste genoemd maar informeer daarom altijd eerst bij uw eigen oogarts voor een volledige lijst zodat u weet waar u aan toe bent als u kiest voor de Artisan lens.

Resultaten Artisan implantaatlenzen

De behaalde resultaten met dit type lens is veelbelovend te noemen. Vele mensen zijn u al voorgegaan en hebben nu totaal geen bril of lenzen meer nodig. Echter is het natuurlijk ook zo dat de behandeling tegen kan vellen of dan in ieder geval het resultaat en dat u niet voor de volle 100% weer scherp ziet. Mocht dit bij u zo zijn dan zult u wel merken dat het gezichtvermogen sterk verbeterd is en dat houdt in dat als u het overige wilt corrigeren dat u dit kunt doen met lasik of lasek lasers (ooglaserklinieken) of op de ouderwetse methode met een bril of contactlenzen. Hoe teleurstellend het ook kan zijn bestaat die kans altijd.

Toch liegen de cijfers er niet om. Meer dan 78% van de mensen die gekozen hebben voor een Artisan lens zijn hier voor de volle 100% tevreden over. U heeft dus ongeveer 75% kans voorgoed van de slechte ogen af te zijn. Let wel op. Naarmate u ouder wordt is de kans aanwezig dat u een leesbril nodig heeft. Die kans kan niet uitgesloten worden.